Gereedschap

Dolgedraaide schroef verwijderen

dolgedraaide schroef verwijderen

Een dolgedraaide schroef is een schroef die wel draait, maar niet meer van z’n plek komt. Een dolgedraaide schroef verwijderen is daarom wat lastig. Normaal gesproken draai je een schroef van z’n plek door de schroevendraaier linksom in plaats van rechtsom te draaien. Maar met een dolgedraaide schroef werkt dat niet meer. Dan zul je het anders op moeten lossen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om een dolgedraaide schroef te verwijderen. Wij leggen ze kort voor je uit en via de link kun je meer over de technieken lezen. Een dolgedraaide schroef kan een beschadigde schroefkop of schroefdraad hebben. 

dolgedraaide schroef verwijderen

Schroefkop is beschadigd

Als de schroefkop is beschadigd kun je een schroef ook niet meer uitdraaien op de normale manier. Omdat de schroevendraaier geen grip op de kop kan krijgen. Een simpele manier om dat op te lossen is door een elastiekje over de kop te leggen. Het rubber vormt zich dan als grip op de schroefkop en zo kun je toch je schroevendraaier draaien. Je draait dan je schroef dus weer met een klein beetje hulp gewoon weer van z’n plek. 

Schroefdraad is beschadigd

Het kan ook zijn dat het schroefdraad is beschadigd. Dan moet er een tang aan te pas komen om de dolgedraaide schroef te verwijderen. Terwijl je met de tang aan de schroef trekt, moet je wel blijven draaien om te voorkomen dat je het materiaal (nog meer) beschadigt. Een andere, drastischere oplossing voor het verwijderen van een dolgedraaide schroef is de schroef uitboren. Dan zul je wel je materiaal beschadigen.